MetPatrick in de lucht

Posted by on jan 1, 2012 in Blog
MetPatrick in de lucht

Een mijlpaal: de website van MetPatrick is in de lucht!

Oké, de wereld zal er wellicht niet veel door veranderen, maar het is toch aardig dat u op internet wat informatie over Met Patrick kunt vinden. Via deze website en weblog kunt op de hoogte blijven van mijn ervaringen in project- en contractmanagement of mijn bespiegelingen over actuele zaken die spelen in de weg- en waterbouw.

Over ‘via’ gesproken, de Romeinen waren ook al fanatieke wegenbouwers, net als wij dat zijn. In geschiedenisboeken kunt u lezen dat wegenbouwprojecten in eerste instantie door en voor het Romeinse leger uitgevoerd. Maar naast gebruik voor militaire doeleinden, zorgde een goed wegennet ook voor een levendige handel, en ook de burgers profiteerden van een goed wegennet. De Romeinen, die waren zo gek nog niet.

Ze markeerden heel consequent de belangrijkste wegen met palen. Deze palen werden op ongeveer duizend passen van elkaar geplaatst, en voorzien van een getal dat de afstand tot Rome en/of een andere stad uitdrukte. Vaak ging dit getal vooraf door de letters M.P., wat toen stond voor mille passuum, oftewel duizend passen (M.P. is tegenwoordig beter bekend van Met Patrick ).

Net als toen voor de Romeinen, is een goed wegennet ook tegenwoordig zeer belangrijk voor de economie en voor de mobiliteit van burgers. Letterlijke mijlpalen worden nog steeds gebruikt, kijk maar eens langs de Nederlandse snelwegen. Elke 100 meter staat er een hectometerbord. Deze borden zijn niet van hout, steen, marmer of graniet zoals hun Romeinse tegenhangers, maar van aluminium, met dubbel omgezette rand en voorzien van retroreflecterende folie. Door plaatsing van deze borden door de wegbeheerder gecombineerd met enig begrip van de betekenis (voor een deel van de Nederlanders blijft het abracadabra wat er allemaal op staat), is het mogelijk om efficiënt een positie langs de weg te lokaliseren. Als weggebruiker is dit bijvoorbeeld nuttig in het kader van verkeers- en flitsinformatie, maar ook voor het aansturen van hulpdiensten of wegwerkers zorgen deze borden voor een eenduidige communicatie. Een nuttig communicatiehulpmiddel dus.

De lancering van mijn website is een soort eerste mijlpaal. Een memorabel moment welke een plaatsje verdiend in mijn weblog. Ook toekomstige mijlpalen zal ik hier publiceren. Op weg dus naar de volgende mille passuum Met Patrick.

Volg mij op Twitter

Leave a Reply

*