Financial Close N33 Assen-Zuidbroek

Posted by on nov 22, 2012 in Blog
Financial Close N33 Assen-Zuidbroek

Gisteren is voor het project N33 Assen-Zuidbroek Financial close bereikt. Dat betekent dat de Opdrachtnemer van dit project, Poort van Noord B.V., haar financiering rond heeft. Het wordt weleens vergeleken met de aankoop van een huis: het koopcontract was al getekend, en nu is ook de hypotheek rond. Opdrachtgever (Rijkswaterstaat) en Opdrachtnemer hebben begin oktober de DBFM-overeenkomst getekend (Contract Close). De Financial Close is de laatste stap in de aanbestedingsprocedure. Vanaf Financial Close zijn de leningen beschikbaar en kunnen bedragen door de Opdrachtnemer worden opgenomen. Dat dit moment binnen 2,5 maand na gunning is bereikt, is betrekkelijk snel.

 

Gezamenlijk persbericht Rijkswaterstaat en Koninklijke BAM Groep nv:

Rijkswaterstaat en consortium BAM/PGGM bereiken financial close voor pps-project verdubbeling N33 Assen-Zuidbroek

Utrecht/Bunnik, 21 november 2012 – De op 1 oktober 2012 ondertekende opdracht van Rijkswaterstaat aan BAM-PGGM Infrastructure Cooporation U.A, voor ontwerp, bouw, financiering en onderhoud (‘DBFM’) voor verdubbeling N33 Assen-Zuidbroek heeft op 21 november 2012 geresulteerd in financial close, het ondertekenen van de financieringsovereenkomsten.

De bouwwaarde van het project is ongeveer € 120 miljoen. Dit betreft niet het totale bedrag voor de verdubbeling van de N33. Naast de bouwkosten voor de aanleg van de weg omvat het project namelijk ook kosten voor bijvoorbeeld grondaankoop, natuurcompensatie, onderzoeken en bouwkosten die buiten het DBFM-contract vallen.

De werkzaamheden starten in 2013 en in het voorjaar van 2015 is het project gereed. Circa de helft van het benodigde projectbudget wordt bijgedragen door de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Assen, Aa en Hunze, Veendam en Menterwolde.

Het project wordt uitgevoerd door het BAM-consortium ‘Poort van Noord’, een samenwerkingsverband van BAM PPP, BAM Civiel, BAM Wegen en BAM Infratechniek Mobiliteit, dat op de N33 wordt ondersteund door BAM Infra Projectmanagement.

BAM PPP heeft het project verworven met joint-venturepartner PGGM; samen leveren zij het benodigde eigen vermogen. De N33 betreft de tweede Nederlandse infrastructuurinvestering voor PGGM, die deze investeringen via de joint venture met BAM PPP uitvoert. Na de bouwperiode zal pensioenuitvoeringsorganisatie APG een deel van het vreemd vermogen verstrekken en daarvoor een inflatiebestendige vergoeding ontvangen. Als commerciële banken zijn BTMU, KfW-Ipex en Rabobank betrokken.

KPMG was tijdens de aanbesteding en het voorbereiden van financial close betrokken als financieel adviseur. Andere adviseurs van BAM/PGGM zijn De Brauw Blackstone Westbroek als juridisch adviseur en BDO als model auditor. Als adviseurs van de banken zijn Nauta Dutilh(juridisch), Mott MacDonald (technisch) en AON Global Risk Consulting (verzekeringen) betrokken geweest.

Leave a Reply

*